top of page

Έρευνα Εκλογικής Συμπεριφοράς των Φοιτητών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

 Φοιτητικές Εκλογές 2001

Αθήνα, 2002

 

... συνέχεια από εδώ

 

 

Παρακολούθηση μαθημάτων

 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το Διάγραμμα 6 που απεικονίζει την εκλογική συμπεριφορά των φοιτητών σε σχέση με το ποσοστό των παραδόσεων μαθημάτων που παρακολουθούν. Οι φοιτητές που παρακολουθούν αρκετές διαλέξεις (ποσοστό διαλέξεων μεγαλύτερο του 61%) φαίνεται να δίνουν περίπου τα ίδια ποσοστά προτίμησης στην Π.Α.Σ.Π. και στην Δ.Α.Π.-Ν.Δ.Φ.Κ. Οι φοιτητές που έχουν χαμηλά ποσοστά παρακολούθησης δείχνουν φανερή προτίμηση στην Π.Α.Σ.Π.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το Διάγραμμα 7 απεικονίζει την κατανομή του ποσοστού παρακολούθησης των μαθημάτων από τους υποστηρικτές κάθε παράταξης. Παρατηρούμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ψηφοφόρων της Πανσπουδαστικής (42.2%), παρακολουθούν πάνω από το 75% των διαλέξεων των μαθημάτων στα οποία είχαν εγγραφεί. (Τα αντίστοιχα ποσοστά για την ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ είναι 37.77% και 31%). Παρατηρούμε επίσης ότι εξαιρετικά υψηλό (περίπου 40%) είναι το ποσοστό αυτών με υψηλή παρακολούθηση μεταξύ αυτών που ψηφίζουν λευκό ή άκυρο.

Λόγοι επιλογής παράταξης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σημείωση: Η ερώτηση για το θέμα αυτό επέτρεπε στους ερωτώμενους να ονομάσουν περισσότερους από ένα λόγους για την επιλογή τους. Αυτός είναι και ο λόγος που το άθροισμα των ποσοστών του πίνακα 5 είναι μεγαλύτερο της μονάδας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι φοιτητές που ψήφισαν επηρεάστηκαν από διάφορους παράγοντες για την επιλογή φοιτητικής παράταξης. Από το Διάγραμμα 8, φαίνεται ότι ο παράγοντας που επηρέασε τους περισσότερους φοιτητές (39.2%), είναι η ενεργητική παρουσία της παράταξης στο χώρο του πανεπιστημίου. Στο θέμα αυτό υπερέχει θεαματικά η ΠΑΣΠ. Ακολουθεί η υιοθέτηση των ιδεών της παράταξης από τους φοιτητές (33%), παράγοντας στον οποίο επίσης υπερτερεί η ΠΑΣΠ. Τρίτος σημαντικός παράγοντας είναι ο πολιτικός φορέας που εκφράζει η παράταξη (24.7%), όπου η υπεροχή της ΔΑΠ (50.2%) είναι εντυπωσιακή. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι το 18% περίπου των φοιτητών που ψήφισαν μια παράταξη, το αποφάσισαν επειδή κάποιος φίλος-η τους ήταν υποψήφιος-α. Πολύ μικρό (9.2%) είναι το ποσοστό των φοιτητών που βρίσκουν χρήσιμους τους εκπροσώπους, τομέας στον οποίο επίσης υπερέχει εντυπωσιακά η ΠΑΣΠ.

 

 

Συσχέτιση φοιτητικών και εθνικών εκλογών

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οπως φαίνεται από τον Πίνακα 6, ο βαθμός στον οποίο οι φοιτητές επηρεάστηκαν στην επιλογή της φοιτητικής παράταξης από το ποιό κόμμα ψήφισαν στις εκλογές, είναι υψηλός. Υπάρχει ισχυρή συσχέτιση της φοιτητικής παράταξης που ψήφισε ο φοιτητής και του κόμματος που ψήφισε ο ίδιος στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Η συσχέτιση είναι ισχυρότερη στην ΔΑΠ (με ΝΔ), και ακολουθεί η ΠΑΣΠ (με ΠΑΣΟΚ). Συγκεκριμένα, οι 9 στους 10 φοιτητές που ψήφισαν υπέρ της Νέας Δημοκρατίας ψήφισαν και υπέρ της Δ.Α.Π.-Ν.Δ.Φ.Κ., ενώ 8 στους 10 φοιτητές που ψήφισαν ΠΑ.ΣΟ.Κ. στις εκλογές του Απριλίου του 2000 ψήφισαν Π.Α.Σ.Π. Με μικρότερη ένταση παρατηρείται το φαινόμενο και στους φοιτητές που υποστήριξαν το Κ.Κ.Ε. στις βουλευτικές εκλογές, αφού το 64% αυτών ψήφισε την Πανσπουδαστική. Εντυπωσιακό, τέλος, είναι το ποσοστό (16.5%) που στις βουλευτικές εκλογές ψήφισε Κ.Κ.Ε. και στις φοιτητικές Π.Α.Σ.Π., τριπλάσιο περίπου από το ποσοστό εκείνων που έκαναν το αντίθετο (ψήφος σε Π.Α.Σ.Ο.Κ και Πανσπουδαστική).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι 15 στους 20 φοιτητές (Διάγραμμα 9), που εισήχθησαν στο Πανεπιστήμιο πριν από το ακαδημαϊκό έτος 2000-2001 και ψήφισαν τον Μάρτιο στις φοιτητικές εκλογές, ψήφισαν την ίδια παράταξη που είχαν ψηφίσει και την τελευταία φορά που προσήλθαν στις κάλπες (όποτε ήταν αυτή). Το ποσοστό όμως αυτών που αλλάζουν παράταξη (20%) είναι πολύ υψηλό.

 

 

Οι γνώμες των φοιτητών για τις φοιτητικές παρατάξεις

 

Οι περισσότεροι φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών δεν φαίνεται να εμπιστεύονται τις φοιτητικές παρατάξεις, ενώ πιστεύουν ότι αυτές είναι ανεπαρκείς και αναποτελεσματικές. Ή ένταση αυτών των απόψεων ωστόσο μεταβάλλεται σε σχέση με άλλους παράγοντες όπως είναι η απόφαση του φοιτητή να ψηφίσει ή όχι, ή η επιλογή φοιτητικής παράταξης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 7% του δείγματος δήλωσε ότι είναι μέλος κάποιας φοιτητικής παράταξης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το 60% σχεδόν των φοιτητών δεν πιστεύουν στην δυνατότητα των παρατάξεων να συσπειρώνουν τους φοιτητές.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τρεις στους πέντε φοιτητές δηλώνουν ότι οι φοιτητικές παρατάξεις έχουν μικρή ή ακόμη και καμία δυνατότητα να συσπειρώσουν τους φοιτητές γύρω από αυτές  σε περίπτωση ανάγκης (Διάγραμμα 10). Οι αρνητικές γνώμες ωστόσο μειώνονται στον πληθυσμό των φοιτητών που ψήφισαν.

 

Στο Διάγραμμα 11 αντικατοπτρίζονται οι γνώμες στο ίδιο ερώτημα, των φοιτητών που ψήφισαν ανά φοιτητική παράταξη. Ενδιαφέρον έχει το ότι οι μισοί φοιτητές (50%) που απάντησαν ότι οι φοιτητικές παρατάξεις έχουν ισχυρή δύναμη συσπείρωσης (5.9%), είχαν ψηφίσει Π.Α.Σ.Π., ενώ το 38.6% των φοιτητών που πιστεύει ότι η δυνατότητα συσπείρωσης των φοιτητών από τις παρατάξεις είναι μικρή δεν ψήφισε καμία από τις τρεις μεγαλύτερες φοιτητικές παρατάξεις (στο διάγραμμα η επιλογή «Λοιπά» σημαίνει είτε άλλη φοιτητική παράταξη, είτε Λευκό ή Άκυρο).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Από τα στοιχεία αυτά, προκύπτει ότι το 74% περίπου των φοιτητών δεν πιστεύουν ότι οι παρατάξεις ανταποκρίνονται ικανοποιητικά στον ρόλο τους. Όπως και προηγουμένως, το ποσοστό της δυσπιστίας αυτής μειώνεται στον πληθυσμό των φοιτητών που ψήφισαν και αυξάνεται στον υπόλοιπο πληθυσμό. Εξαίρεση στον πληθυσμό εκείνων που δεν ψήφισαν αποτελούν οι φοιτητές που δεν προσήλθαν στις κάλπες για προσωπικούς λόγους, οι οποίοι στο μεγαλύτερο ποσοστό τους θεωρούν ότι οι φοιτητικές παρατάξεις ανταποκρίνονται ικανοποιητικά στο ρόλο τους.

 

 

Σημαντικά υψηλό (65% περίπου), είναι και το ποσοστό των φοιτητών που δεν πιστεύουν ότι οι παρατάξεις συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας των σπουδών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Όπως και προηγουμένως, η αρνητική στάση μειώνεται στον πληθυσμό των φοιτητών που ψήφισαν.

 

Ενδιαφέρον έχει το Διάγραμμα 13 όπου φαίνονται οι απόψεις των φοιτητών που ψήφισαν στις τελευταίες φοιτητικές εκλογές σε σχέση με την φοιτητική παράταξη που ψήφισαν. Σ' αυτό φαίνεται και πάλι μια αρκετά σαφής εκτίμηση των υποστηρικτών της Π.Α.Σ.Π. στον τρόπο λειτουργίας της, αφού στις δύο πρώτες απαντήσεις («Πολύ» και «Αρκετά» σημαντική η συμβολή των φοιτητικών παρατάξεων) αυτοί έχουν το υψηλότερο ποσοστό απαντήσεων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα πράγματα εδώ είναι κάπως καλύτερα, αφού το 42% των φοιτητών πιστεύει ότι οι παρατάξεις συμβάλλουν στην βελτίωση της φοιτητικής ζωής. Και εδώ, όμως, η πλειοψηφία (55%) έχει αρνητική γνώμη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Από τον πίνακα 11 προκύπτει ότι, για την μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών (65%), οι δραστηριότητες των παρατάξεων δεν ανταποκρίνονται στα ενδιαφέροντα και τους προβληματισμούς τους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Καλύτερη είναι η εικόνα που προκύπτει για την ανταπόκριση των αιτημάτων που προωθούν οι φοιτητικές παρατάξεις στα θέματα που απασχολούν τους φοιτητές. Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται στο Διάγραμμα 14, το 56.8% του συνόλου των φοιτητών αναγνωρίζει στις φοιτητικές παρατάξεις ότι ορισμένα από τα θέματα που θίγουν συμπίπτουν με αυτά που τους απασχολούν, ενώ για το 22% αυτό συμβαίνει με τα περισσότερα θέματα που προωθούν οι παρατάξεις. Από τους φοιτητές που έχουν αυτή την άποψη, οι μισοί σχεδόν ψήφισαν ΠΑΣΠ, όπως προκύπτει από το Διάγραμμα 15.

 

Σε γενικές γραμμές, φαίνεται ότι οι φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών δεν θεωρούν ότι οι φοιτητικές παρατάξεις έχουν επαρκή συνεισφορά στα φοιτητικά πράγματα και αμφισβητούν την πολιτική τους ικανότητα, όπως προκύπτει από τα ποσοστά συσπείρωσης. Οι ίδιοι οι φοιτητές εμφανίζονται διστακτικοί όσον αφορά την συμμετοχή τους στα κοινά, ενώ όταν αποφασίσουν να ψηφίσουν επηρεάζονται αρκετά στην επιλογή φοιτητικής παράταξης από την συμπεριφορά αυτών των παρατάξεων κατά τη διάρκεια του χρόνου και σίγουρα από τον πολιτικό φορέα που εκφράζουν.

bottom of page